Massage tegen slapeloosheid

Massage tegen slapeloosheid

Stress en slapeloosheid
Aan slapeloosheid kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. In het geval van chronische slapeloosheid is stress de meest voorkomende oorzaak. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen.Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect.

De bloedsomloop en het lymfesysteem worden gestimuleerd, waardoor ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden ook lichamelijke ongemakken als spierverkrampingen opgelost en ook de organen gaan beter werken waardoor eventuele maagklachten of spijsverteringsklachten afnemen.

Bron: Wellness vakblad